DITA LŪSE

Back to list

Added Jan 27, 2008

Meitas un mātes izstāde Divas sarunas Jēkabpilī


Kulturasdiena.lv. 2012. gada 12. novembris 15:24.

Jēkabpils mākslas galerijā Mans’s atklāta un līdz nākamā gada 1.janvārim apskatāma mākslinieču Ditas un Irēnas Lūšu izstāde Divas sarunas, informē mākslinieces.


Gleznotājas Irēna Lūse un Dita Lūse ir māte un meita, kuras pirmo reizi sarīkojušas kopizstādi, atsaucoties galerijas vadītāja Ulda Čamana uzaicinājumam. Abas mākslinieces nopietni gatavojušās šim pasākumam gada garumā, un nu šis kopdarbs ir nodots skatītāju vērtējumam.


Irēna Lūse skatītājam pazīstama galvenokārt ar darbiem akvareļu un pasteļtehnikā, tači izstādē skatāmas arī gleznas eļļas un jauktajā tehnikā tapuši darbi.

Visu Irēnas Lūses glezniecību vienojošs komponents ir gaisma; viņas kompozīciju pamatā ir harmonisks dažādu lokālu krāslaukumu salikums. Tīrās, melodiskās krāsas it kā mirdz no iekšpuses, padarot gaismu par galveno materiālu, no kā tiek veidota glezna. Izstādē redzami četrdesmit seši Irēnas Lūses darbi dažādās tehnikās: vienā no galerijas zālēm aplūkojami lielformāta akvareļi ar jūtīgi gleznotām figurālām jūras ainavām un dabas skatiem, citā - pasteļi ar jutekliskām dejām, kā arī eļļas darbi, kuros iedvesma gūta dažādos ceļojumos.

Savukārt Irēnas meita Dita Lūse strādā eļļas tehnikā, un izstādē aplūkojamas četrdesmit septiņas mākslinieces gleznas.

"Jau vairākus gadus esmu aizrāvusies ar gaismu un ēnu attiecībām, telpiskumu, dziļumu un to radīto īpašo gaisotni. Es izbaudu to, kā gaisma izceļ ornamentus, savukārt ar viduslaiku grīdu un sienu motīviem es pievienoju darbiem laika dimensiju. Gaisma mani interesē visās tās izpausmēs. Jau ilgāku laiku strādāju pie darbiem, kas veltīti zirgu un cilvēku anatomijas skaistumam, skatītam caur rentgena gaismas prizmu," saka Dita.

Viena no izstādes zālēm atvēlēta Ditas jaunākajai melnbaltajai gleznu sērijai par gaismas tēmu. Izstādē aplūkojami arī darbi ar grīdu ornamentiem un gaismas pielietajām senatnīgajām klosteru un baznīcu telpām.


Izstāde Divas sarunas iekārtota plašās galerijas desmit telpās, un tā ir kā divu atšķirīgu dažādu paaudžu mākslinieču saruna par vienu tēmu – gaisma un ēna, krāsa un mīlestība.

Powered by Artmajeur